top of page

Vet du den faktiske grunnen til ullas positive egenskaper?

Strikking og ull går hånd i hånd. Bokstavelig talt. I de kalde norske vintrene er ull et must for alle som vil holde seg varme. Men hva er det egentlig som gjør at ull holder på varmen? La oss utforske dette dypere.


Hvorfor ull?

Når vi tenker på ull, forestiller vi oss ofte en varm, koselig genser eller sokker, perfekt for en kald vinterdag. Ull har vært brukt i tusenvis av år, og det er ikke uten grunn. Den naturligestrukturen i ullfibrene, gjør det til et utmerket materiale for å holde på varmen. Men hvorfor er det sånn?Ullens unike egenskaper

Hvert ullfiber er som et lite mesterverk av naturen. Fibrene er krøllete og har en naturlig evne til å danne luftlommer. Disse luftlommene fungerer som isolatorer, som fanger opp og beholder varmen som kroppen produserer. Samtidig kan ull absorbere fuktighet, opptil 30% av sin egen vekt, uten å føles våt. Dette betyr at selv når du svetter, vil ull holde deg varm og tørr.


I tillegg er ull naturlig brannhemmende. Det vil si at den ikke antennes lett, og når den først brenner, vil den ikke smelte. En interessant egenskap som man kanskje ikke tenker over daglig, men som er verdt å vite!


Hvorfor er ull bærekraftig?

I en tid hvor bærekraftighet blir mer og mer viktig, står ull sterkere enn mange andre materialer. Først og fremst er ull en fornybar ressurs. Så lenge vi har sauer, vil vi ha ull. Sauehold har også fordelen av å kunne bidra til naturlig landskapspleie, ved at sauene beiter og dermed holder landskapet åpent.


Ull er også biologisk nedbrytbart. Dette betyr at når et ullprodukt ikke lenger kan brukes, vil det naturlig brytes ned i jorden i løpet av få år, i motsetning til syntetiske stoffer som kan ta flere hundre år.


Ulla trenger ikke å vaskes så ofte pga sin selvrensende egenskap. Dette er også med på å spare miljøet og gjør ulla bærekraftig.


Eksempler på anvendelse i praksis

I min verden ser jeg ull som et verktøy for å skape. Enten det er i form av en vakker håndstrikket genser eller et maskinstrikket skjerf, er ullens egenskaper essensielle. Ullen gir varme, men også en estetisk glede.

Ø


Hvor mye varme tåler ull?

Ull kan tåle relativt høy varme sammenlignet med mange andre tekstiler. Du kan faktisk koke ull, men pass på å ikke røre ulla før den er avkjølt igjen, ellers vil den krympe eller tove seg. Det anbefales alltid å følge vaskeanvisningene nøye for å bevare ulla best mulig.


Hva slags egenskaper har ull bortsett fra varme?

Ull er kjent for sin evne til å regulere kroppstemperaturen. Den kan holde deg varm når det er kaldt og kjølig når det er varmt. Ull er også naturlig motstandsdyktig mot lukt, noe som er en stor fordel for aktive personer.


Så neste gang du trekker på deg et ullplagg fra en av mine oppskrifter, husk alle de utrolige egenskapene som gjør ull så spesiell.


Og som alltid, "Strikk deg lykkelig – der kvalitet møter lidenskap".Besøk gjerne min instagramkonto for inspirasjon og annet!


Klem fra Solfrid

Comments


bottom of page